• Wat is de vlokkentest?

  Hier vindt u meer informatie over de vlokkentest. De vlokkentest is een prenatale test die doorgaans wordt uitgevoerd in navolging op een combinatietest waarvan de uitslag een verhoogd risico op trisomie heeft aangewezen. Met de vlokkentest wordt de ongeboren vrucht onderzocht op mogelijke chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down, stofwisselingsziekten of afwijkingen in het DNA.

  Het onderzoek

  Bij de vlokkentest wordt via de buikwand of via de vagina een stukje vlokachtig moederkoekweefsel uit de baarmoeder genomen.

  vlokkentest via buikwand of vagina

  Bij de vlokkentest via de buikwand wordt dit met behulp van een naald gedaan, nadat met behulp van een echografie een geschikte plek is gevonden om de naald in te brengen. In het geval van een vlokkentest via de vagina wordt het stukje weefsel met behulp van een ‘eendenbek’ door middel van een dun slangetje of tangetje afgenomen. Ook bij de vlokkentest via de vagina wordt met echo apparatuur een geschikte plek gezocht in de baarmoeder om het moederkoekweefsel af te nemen.

  De cellen in het moederkoekweefsel bevatten in bijna 99% van de gevallen hetzelfde DNA (erfelijk materiaal) als dat van de foetus. Deze cellen worden vervolgens in een laboratorium onderzocht op DNA afwijkingen, chromosoomafwijkingen en stofwisselingsstoornissen.

  De vlokkentest heeft plaats tussen de 11e en de 14e week van uw zwangerschap. Het duurt gemiddeld 2 weken voordat de uitslag bekend is.

  De uitslag van de test

  Met de uitslag van de vlokkentest kan voor bijna 99% zekerheid worden gegeven over de vraag of uw kindje trisomie 13 (syndroom van Patau), 18 (syndroom van Edwards) of 21 (Downsyndroom) heeft.

  Een van de voordelen van de test is dat deze in een vroeg stadium van de zwangerschap plaatsvindt en het resultaat vrij snel duidelijk is. Dit betekent dat de het eventueel afbreken van de zwangerschap doorgaans met behulp van een vacuümcurettage kan worden gedaan. De baarmoeder wordt bij deze ingreep met behulp van een dun buisje leeggezogen.

  Als de uitslag van de test onvoldoende uitsluitsel biedt over een mogelijke chromosoomafwijking zal de test in de regel nogmaals uitgevoerd worden. In een dergelijk geval kan ook een vruchtwaterpunctie uitkomst bieden.

  Een van de nadelen van de vlokkentest is de kans op een miskraam. In 0.5% van de gevallen kan een vlokkentest namelijk in een miskraam resulteren. Hiermee is de kans op een miskraam bij een vlokkentest iets groter dan bij een vruchtwaterpunctie.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream