• Wat is een vruchtwaterpunctie?

  Hier vindt u meer informatie over de vruchtwaterpunctie. Een vruchtwaterpunctie is net als de vlokkentest een prenatale test. Dit onderzoek wordt doorgaans uitgevoerd in navolging van een combinatietest die heeft uitgewezen dat er sprake is van een verhoogd risico is op een trisomie 13, 18 of 21 afwijking. Met een vruchtwaterpunctie is het mogelijk de ongeboren vrucht te onderzoeken op stofwisselingsziekten, afwijkingen in het DNA en chromosoomafwijkingen zoals het Downsyndroom.

  Het onderzoek

  vruchtwaterpunctieBij een vruchtwaterpunctie wordt via de buikwand vruchtwater uit de baarmoeder genomen. Nadat door middel van een echografie een geschikte plek is gevonden om de naald in te brengen, wordt er met behulp van een dunne naald vruchtwater afgenomen. In dit vruchtwater zijn cellen en eiwitten van de foetus aanwezig. De gevonden cellen en eiwitten worden vervolgens in een laboratorium onderzocht op stofwisselingsstoornissen, DNA afwijkingen en chromosoomafwijkingen.

  Een vruchtwaterpunctie kan vanaf de 15e week van uw zwangerschap worden uitgevoerd. Het duurt gemiddeld 1 tot 2 weken voordat de uitslag bekend is.

  De uitslag van de test

  De uitslag van de vruchtwaterpunctie geeft vrijwel 100% uitsluitsel over de vraag of uw kindje trisomie 13 (Patausyndroom), 18 (Edwardssyndroom) of 21 (Syndroom van Down) heeft.

  Een van de voordelen ten opzichte van de vlokkentest is dat de kans op een onduidelijke testuitslag bij een vruchtwaterpunctie een stuk kleiner is.

  Net als bij de vlokkentest bestaat er bij een vruchtwaterpunctie een kleine kans op een miskraam. In 0,3% van de gevallen kan een vruchtwaterpunctie namelijk in een miskraam resulteren. Een ander nadeel is dat de test in een betrekkelijk laat stadium van de zwangerschap plaatsvindt. Dit betekent dat de het eventueel afbreken van de zwangerschap slechts nog mogelijk is met behulp van een kunstmatig opgewekte bevalling.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream